Bilde av Petter Dass-museet

Petter Dass-museet

Petter Dass-museet og Alstahaug er Nordland fylkes tusenårssted. Museet formidler kulturarven etter dikterpresten Petter Dass.

For mer informasjon, se Petter Dass-museets hjemmeside.

 

Størjefiske i Sandnessjøen på 1950-tallet. Foto: Per Lillegaard / Helgeland Museum

Helgeland Museum

Stiftelsen Helgeland Museum ble stiftet i 2003, og er det regionale museet i søndre del av Nordland. Museet har avdelinger i de 18 kommunene Rana, Hemnes, Nesna, Lurøy, Leirfjord, Dønna, Herøy, Alstahaug, Vefsn, Grane, Hattfjelldal, Brønnøy, Vevelstad, Vega, Rødøy, Sømna, Træna og Bindal.

Museets avdeling i Alstahaug kommune er Petter Dass-museet.
I samlingene til Helgeland Museum kan man i tillegg finne en stor mengde fotografier fra Alstahaug, blant annet samlingen etter fotografen Per Lillegaard. Deler av samlingene er tilgjengelige på Digitalt Museum.
 

 

Bilde av eldre redskaper

Tjøtta Bygdesamling

Tjøtta Bygdesamling eies og drives av Tjøtta Historielag. Det var tidligere bestyrer ved Tjøtta Gård, Petter J. Liland (1902-1992) som først begynte å samle inn gjenstander med tanke på å få til en organisert samling av gjenstander etc. fra det gamle Tjøtta. Den første tiden var samlingen lagret i et stabbur på Tjøtta Gård, men samlingen vokste, og det ble behov for mer plass.

Høsten 1980 kunne historielaget ta i bruk det gamle skolehuset til utstilling av sitt historiske materiale. Bygningen, som eies av Alstahaug kommune, ble oppført i 1893-94, og ble bygd som skole for Tjøtta krets, og var etter den tids forhold både stor og moderne med egen leilighet for læreren. I tillegg til skolebygningen var det også fjøs og eldhus/vaskehus, men disse bygningene er nå dessverre borte. Med unntak av skolestuen mot sør-vest og kjøkkenet i 2.etg. er bygningen praktisk talt uforandret siden den ble satt opp for 100 år siden.

Tjøtta Bygdesamling består av ca. 1200 registrerte gjenstander. Tjøtta Bygdesamling har ingen faste åpningstider, men tilbyr omvisning på bestilling.

Les mer på Tjøtta Historielags hjemmesider.

 

Gamle Helgeland 1

M/S Gamle Helgeland

Båten er bygget i 1954 og ble levert fra Stord verft til Helgeland Dampskipsselskap A/S den 8. juli 1954. Fartøyet seilte i ruteområdet til selskapet i over 20 år. I 1977 ble fartøyet solgt og har siden da hatt tjeneste som kystvaktfartøy helt frem til 2003.
Nå er "Gamle Helgeland" vernet av riksantikvaren og skal tilbakeføres utseendemessig til anno 1977 da den gikk ut av rutefart.

Les mer hos Norsk forening for fartøyvern.


 

Tysk flyger stokka

Sandnessjøen krigsminnesamling

NROF avd. Alstahaug og omegn har tablert en krigsminnesamling i HV bunker på Åsen i Sandnessjøen. Anlegget er ca. 80 kvm stort og er betydelig renovert av foreningens medlemmer. Foreningen disponerer seks rom og en lang korridor.

Formålet med samlingen er å dokumentere krigsårene 1939-1945 som den ble opplevd på midtre og ytre Helgeland.
Dette presenteres i tekst og bilder med betydelig materiell som danner et bakteppe i samlingen. Kanonen som er plassert over bunkeranlegget er også en viktig del av samlingen.

Samlingen er gruppert under 
- 9. april 1940
- hjemmefronten/utefronten
- allierte angrep mot Helgeland.

Mange privatpersoner har bidratt med tekster, bilder og gjenstander til krigsminnesamlingen. Fortsatt arbeider NROF med dokumentasjonen og bilder/gjenstander fra denne tiden tas i mot med takk.

Kontakt NROF per e-post.