Dette skal ikke i do

Q-tips, våtservietter etc.

Q-tips, våtserviettet, bomullspads og lignende kan tette igjen kloakkrørene våre og lage problemer. Når du har brukt baby våtservietter(wipes), putter du dem inn i den brukte bilde av kloakkbleien, pakker bleien sammen og kaster alt i restavfallet. Det finnes ingen våtservietter som skal spyles ned i toalettet, selv om noen produsenter mener dette. Tester som er gjort, viser at for eksempel rengjøringsservietter for toalett løser seg opp mye tregere enn dopapir. Du kan risikere å tette igjen rørene dine hvis du putter dette i do. Alle typer våtservietter skal puttes i søppelbøtta – det finnes ingen unntak! Brukte bomullspads, sminkefjerneservietter og q-tips må heller ikke kastes i toalettet. Skaff deg en liten søppelbøtte til å ha på badet, slik at du kan kaste alle småtingene i bøtta. Det finnes mange tøffe og stilige søppelbøtter som kan være fine å ha på badet ditt.

Har du rotter i rørene dine?

Matrester/fett

Rester fra supper og gryter som helles i avløpet, er deilig mat for kloakkrottene, i tillegg til at restene kan inneholde mye fett som fester seg på rørveggene. Matrester bør kastes i matavfallet så sant dette er mulig.  Flytende matrester kan helles over i en tom melkekartong som teipes igjen i toppen og kastes i restavfallet. Du kan også putte kartongen i fryseren i et døgn, slik at matrestene stivner før du kaster den i avfallet.

Fett i stekepannen fjerner du med tørkepapir og kaster sammen med matavfallet.bilde av rotte

Fett fra ribbe, pinnekjøtt, smultgryte og liknende lar du stå til det er avkjølt og stivnet. Så kan du skrape det ut og kaste det sammen med øvrig matavfall. Bruk gjerne tørkepapir for å få med alt fettet ut av gryter og panner, før du vasker dem i oppvaskkum eller oppvaskmaskin.

Fett som ikke stivner, kan du samle i tett emballasje (f.eks. i en brukt melkekartong, plastkanne/ flaske) og levere til avfallsmottaket på Strendene. Mindre mengder flytende fett kan helles i matavfallet.

Farlig avfall

En del farlig avfall blir helt ut i vasken, toalettet, sluker eller overvannssluker. Avløps- og overvannssystemet vårt er ikke beregnet på å ta imot denne type avfall. Dersom farlige stoffer blir kastet i avløpet eller overvannssystemet, vil det før eller senere renne ut i bekker eller i sjøen. Der kan det skade eller forurense både planter og dyr, og i neste omgang kan vi mennesker få i oss disse stoffene når vi f.eks. spiser fisk. Bare en liten oljeflekk er f.eks nok til å ødelegge 100 000 liter drikkevann. Olje, lakk, malingsrester, whitesprit, medisinrester og annet farlig avfall skal derfor ikke helles i avløp eller overvannssystemet!  

Det er gratis for private husholdninger å levere slikt avfall på SHMIL sitt avfallsmottak på Strendene.

For åpningstider, se SHMIL's hjemmeside www.shmil.no

Bruk mykt dopapir

Mykt og finere dopapir løser seg lettere i vann sammenlignet med stivt resirkulert papir. Resirkulert dopapir kan tette igjen rørene dine hvis du bruker mye av dette.

Flere tips og råd

Se gjerne mer detaljerte tips og råd på fettvett.no. Der kan du også se bilder og videoer som viser problem og løsninger