Fotokonkurranse

Konseptet er enkelt: juryen ønsker seg bilder av Vindenes hus gjennom et helt år, til alle årstider. Helst bør bildene være fotografert i den måneden man er i, og kunne representere den aktuelle årstiden. Konkurransen er åpen for alle, både profesjonelle og amatører. Både unge og voksne oppfordres til å delta i konkurransen ved å sende bilder inn på e-post eller ved å laste bildet opp på Instagram med emneknaggen #vindeneshus30år. I løpet av konkurranseperioden vil det hver måned kåres et «Månedens bilde», og til slutt kåres det tre hovedvinnere. Les mer om konkurransen og vilkårene her.

Havørnas hus?

Juryen har ved utgangen av mars kåret konkurransens første månedsvinner. I konkurranse med blant annet flere flotte fargesterke nordlysbilder, falt juryens valg på Marianne Bachs fotografi av ei havørn som hviler på taket av betongskulpturen på Skreingan. Det var 15. mars i år at Marianne Bach fra Leirfjord fanget dette bildet av en av våre største rovfugler i samspill med kunstverket Vindenes hus. Bach forteller til juryen at hun ofte speider etter ørn på sine kjøreturer mellom Sandnessjøen og Leirfjord, men at dette var første gang hun har sett ørn på skulpturen like sør for Helgelandsbrua. Da hun fikk det sjeldne synet denne marsdagen gjaldt det bare å stanse så forsiktig som hun kunne ved veikanten, for ikke å skremme fuglen. Og ørna lot seg overraskende nok portrettere!

Bruker naturelementene

Skulpturen som ble satt opp i Alstahaug i 1994 er plassert på Skreingan, like sør for Helgelandsbrua. I sin prosjektbeskrivelse for Vindenes hus sa kunstner Sissel Tolaas den gang at hun ønsket å velge det stedet i Alstahaug hvor været er på sitt mest ekstreme. Tolaas ville lage et verk som bruker naturelementene, men som samtidig også blir brukt av dem. Resultatet ble Vindenes hus, en nesten fem meter høy skulptur utført i betong, med tolv metallpropeller. Hver propell aktiveres av ulike vinder som finnes i vår del av Nordland.