Sommerlig

Fredrik Aas Albertsen fra Sandnessjøen leverte to bilder til konkurransen i juni. I konkurranse med fem andre bidrag var det Fredriks lyse og sommerlige bilde med Helgelandsbrua i bakgrunn som stakk av med seieren da vinnerbildet for juni skulle kåres. «Jeg liker at det er utsnitt av skulpturen. Fin komposisjon med brua i bakgrunnen - og fargene er skikkelig sommerlige. Et godt junibilde!» sier jurymedlem Elisabeth Petch i sin omtale av bildet.

Fredrik Aas Albertsen har over de siste fire-fem år bygd opp sin fotografvirksomhet under navnet FotoFralbert på både Facebook og Instagram. Fotoalbumene i disse kontoene domineres av naturfoto fra den varierte Helgelandsnaturen som Fredrik er glad i å farte rundt i, året rundt og til ulike tider av døgnet.

Vestavind

«OCCIDENS», «CORUS» og «FAVONIUS» er blant ordene som er sentrale i Aas Albertsens foto av skulpturen Vindenes hus. Alle disse tre ordene står på skulpturens vestside, og er latinske betegnelser på ulike typer vind fra vest. Som de fleste som har oppholdt seg en del på værharde Helgeland vet, kommer vind i mange varianter. Dette ville kunstner Sissel Tolaas symbolisere med sin skulptur, som er plassert på det som nok er det mest værharde (landfaste) stedet i Alstahaug kommune. Og nettopp den kalde og fuktige vestavinden favonius ser ut til å ta ekstra hardt her, noe som vises på hvor overflaten av skulpturen raskest slites.