Deltakerne kom fra et stort omland fra Høylandet i sør til Mo i Rana i nord, og deltakergruppa bestod av både huseiere, håndverkere og leverandører. 

Noe av bakgrunnen for arrangementet var kommunens arbeid innenfor det lokale området for Utvalgte kulturlandskap Blomsøy, Hestøy og Skålvær. Her er det flere gamle hus og en har over tid sett at det er behov for kunnskap og tilgang til flere fagfolk. Det var kulturkonsulent Johanne Markvoll og UKL-ansvarlig Ragna Gunn Bye fra Alstahaug kommune som ønsket velkomne på vegne av vertskapet.  

Helgeland museum startet programmet med å presentere sitt arbeid. Både med egne bygg og prosjekter, og dessuten hva de kunne bistå huseiere med.  

Arnstein Brekke har lang fartstid innen bygningsvern både som konsulent, men også gjennom arbeid i Fortidsminneforeningen. På denne fagdagen var han foredragsholder som fagkonsulent hvor han pratet om bygninger innenfor Utvalgte kulturlandskap i Nordland. Her var det nok flere som fikk seg en aha-opplevelse i hvorfor husene var plassert sånn eller sånn. Det meste har en forklaring og historie, men ikke alle ser det med en gang. Det kunne være vindretningen som gjorte at husene holdt seg varmere ved å bli satt i en bestemt retning eller andre naturgitte hensyn.  

Fra UKL Blomsøy, Hestøy og Skålvær stilte Annie Marskar Henriksen. Hun har sammen med mannen i mange år drevet et gårdsbruk i Hestøysund. På denne eiendommen har de gjort flere tiltak for å ta vare på eldre hus, men her snakket hun om prosessen rundt den gamle brygga. Hun tok tilhørerne gjennom søknadsprosessen og hvordan de kom i kontakt med håndverkere, og viste mange bilder fra ei brygge som etter noen års iherdig arbeid har blitt fint restaurert 

Andre bygg innenfor det lokale UKL-området ble presentert av Ragna Gunn Bye. Det er et stort spenn i bygninger fra butikken ved et gammelt handelssted til gårdshus og naust.  

Gruppen ble delt i to grupper som fikk omvisning blant husene på det historiske Alstahaug-tunet som Petter Dass-museet og Alstahaug kirke er en del av. Alstahaug og Leirfjord kirkelig fellesråd bidro her med å fortelle om deres arbeid med restaurering av den om lag 200 år gamle kirkestua. Linoljemaling var valgt for å behandle dette bygget 

Kulturminnefondet stilte med hele tre deltakere på fagdagen, som fikk presentere seg og sitt arbeid. Det var nok flere huseiere som benyttet anledningen til å ta en prat med Marianne Magnussen som er saksbehandler for Nordland.  

Før dagen ble avrundet presenterte Norsk handverksinstitutt ulike prosjekter de jobber med, blant annet prosjekter for å bevare gammelt håndverk og for å rekruttere nye håndverkere. I dagens siste innlegg presenterte Bygg og bevar hvilke ressurser de har utarbeidet for huseiere, og kom med mange nyttige råd og tips på veien videre. 

Både samtalene på selve dagen og tilbakemeldingene i etterkant av arrangementet, har gitt klare signaler om at en fagdag om bygningsvern var et kjærkomment tilbud. Alstahaug kommune er derfor i dialog med Helgeland Museum om å arrangere flere fagdager og kurs, hvor innholdet kan spisses enda mer – forhåpentlig også med opplæring i enkelt restaureringsarbeid og praktiske teknikker.