Hva gjør barneverntjenesten?

Barneverntjenesten er fast deltaker i hjelpetjenestene ved skolene i Alstahaug. Der kan både skole og foresatte ta opp problemstillinger som de opplever i forhold til elever- som for eksempel alvorlig skolefravær. Både foresatte og andre instanser kan melde familiers behov for hjelp til barneverntjenesten og dersom det foreligger grunn til å tro at det er behov for tiltak fra barnevernet- er barnevernet forpliktet til å undersøke barnets situasjon nærmere.

I flere av sakene der skolefraværet er bekymringsfullt er det viktig at det er et godt samarbeid mellom instansene og da kan barneverntjenesten være en av instansene som bidrar inn til dette. Det kan bestå seg i å tilby foreldreveiledning til foresatte, støttesamtaler til barn og unge, henvisninger til andre instanser eller i noen tilfeller fritidstilbud som bedrer elevens sosiale situasjon. Hvilke type tiltak som vurderes som hensiktsmessig vurderes i hver enkelt situasjon.

Plikt til å melde bekymring

Dersom det er mistanke om omsorgssvikt, eller et barn viser vedvarende alvorlige atferdsvansker, har alle ansatte ved skolen en personlig plikt til å melde bekymring til barnevernstjenesten. Nærmeste leder skal involveres i en slik melding. Barneverntjenestens retningslinjer presiserer at når foresatte ikke sørger for at barnet går på skolen, kan dette regnes som utdanningsmessig omsorgssvikt[1] (NOU 2012:5). Ved langvarig alvorlig skolefravær må skolen vurdere om de skal melde til barneverntjenesten, uavhengig av om det foreligger andre bekymringer. Skolen skal ved melding til barnevernstjenesten underrette foresatte om dette.

Det er også mulighet til å drøfte saker anonymt med Barnevernet før en bekymringsmelding blir sendt. Uansett om det blir meldt eller ikke, er det viktig å dokumentere denne kontakten.

[1] NOU 20125: «Bedre beskyttelse av barns utvikling».