Elines oppgave er å kartlegge tilgjengelighet og universell utforming forskjellige steder i kommunen. Dette er gjort mulig med et tilskudd fra Kartverket, som har som mål å skape en database og kartlag i en kartklient som viser tilgjengelighet i tettsteder og friluftsområder i Norge.

Hva er tilgjengelighet og universell utforming?

Når vi snakker om universell utforming er det for mange lett å tenke at det bare handler om å legge til rette for en liten gruppe mennesker med en varig funksjonshemming. Men funksjonshemmede er ingen ensartet gruppe. Barn, eldre, svaksynte, foreldre med barnevogn og personer med en midlertidig skade er bare noen eksempler på innbyggere som møter andre hindringer enn resten av befolkningen. Universell utforming handler om at omgivelsene skal være tilgjengelige for alle, uansett ferdigheter og funksjonshemminger. Derfor er universell utforming og tilgjengelighet en fordel for alle mennesker gjennom hele livet.

Gode lokalsamfunn

Det har ikke tidligere vært gjennomført en kartlegging av status på universell utforming i Alstahaug kommune. I løpet av året skal kommunen i gang med revidering og rullering av flere kommunale planer som vil legge føringer for framtidens samfunnsutvikling. At vi nå får kartlagt status for universell utforming vil gi et viktig grunnlag å jobbe ut fra når vi skal finne hvilke målrettede tiltak som skal sikre at alle våre innbyggere får like muligheter og å gjøre kommunen vår til et godt lokalsamfunn å bo i for alle.