Prosjektet inkluderte også opplæring av alle som jobber i hjemmetjenesten, slik at de kan overta ansvaret for oppfølging av Karie brukerne når sykepleierstudentene er ferdige med praksisperioden. 

Studentenes oppsummering av prosjektet

Vi valgte ut 7 kandidater, fordi vi hadde 7 medisindispensere, og informerte dem om prosjektet. Vi snakket også med noen pårørende. Vi hadde opplæring og tilpasset innstillingene slik at det skulle fungere optimalt for hver enkelt bruker. I starten hadde vi tett oppfølging og var tilstede ved hvert medisineringstidspunkt hos hver bruker. Noen brukere ønsket raskt å prøve selv, mens andre trengte litt mer tid for å føle seg trygg. Etter 2 uker gjennomførte vi en evaluering med her Karie bruker for å høre hva de syns, hva som hadde fungert og ikke fungert, og eventuelle forbedringer. Det som kom frem var at alle var fornøyde og ønsket å fortsette å bruke sin Karie, men også noen utfordringer. 

Noen syns det var vanskelig å se medisinposene som kom ut, fordi medisinposen er hvit og platen de blir liggende på også er hvit. Dette løste vi enkelt med å legge et kontrastfarget ark på den hvite platen, slik at medisinposene ble mer synlige. Andre brukere opplevde stor mestring og økt selvstendighet gjennom å ikke være avhengige av hjemmesykepleien. Mange var også redde for at de ikke lenger fikk besøk av hjemmesykepleien, og ville savne den sosiale interaksjonen hver dag. 

Pasient og brukerrettighetsloven § 3-1 sier at pasienter har rett til medvirkning. De brukerne som har deltatt i vårt pilotprosjekt, har vært medvirkende f.eks. gjennom å fortelle oss når det passer best for dem å ta medisinen sin, eller om når de skal reise bort og må ha med seg medisin for flere dager. Dermed kan vi tilpasse medisinutleveringen slik at det passer med deres hverdag og vaner, og at forandringen blir minimal og optimal for hver enkelt bruker. 

Det er viktig å understreke at disse medisindispenserne ikke skal erstatte alle tjenestene fra hjemmesykepleien. Hovedpoenget er at en Karie kan frigjøre tid slik at personal fra hjemmetjenesten kan fokusere på andre oppgaver som for eksempel hjelp til stell, sårstrell, vurdering av almenntilstand samt en hyggelig samtale. 

Hjemmesykepleien har mange oppdrag hver dag, og det er ikke alltid enkelt å være på et sted til et gitt tidspunkt. Karie sørger for at riktig bruker får riktig medisin til riktig tidspunkt, og dermed større sikkerhet og kontinuitet i medisineringen. 

Det hører også med til historien at det er noen brukere hvor det ikke har fungert med medisindispensere, og da har vi raskt fjernet den og heller tatt den i bruk hos andre. Det var viktig for oss at brukerne selv ønsket å delta i prosjektet, og at ingen skulle føle seg ukomfortabel eller stresset.

Mye av det man har hørt om medisindispensere har vært negativt, og derfor er det viktig å belyse at det også er mye positivt. Det funker kanskje ikke for alle, men det fungerer for noen. Derfor er det viktig å ikke gi opp, men jobbe godt med å finne gode kandidater og løsninger som kan fungere, og evaluere og revurdere underveis. Man vet ikke hvordan noe fungerer før man har forsøkt. 

Hilsen sykepleier studenter fra VID Helgeland: Benedikte Horsgård, Ine-Sofi Walther, Torunn Sørøy Aakerøy og Linda Mikalsen

Har du spørsmål er det bare å ta kontakt

Tlf. 95915067

Epost: linda85olsen@gmail.com

 

Mer info:

https://dignio.com/no/karie