For å kunne svare på disse spørsmålene trengs kunnskap. Planutvalget i Alstahaug kommune vedtok 7. juni å starte arbeidet med en temaplan for naturmangfold. Denne planen skal gir en oversikt over den kunnskapen vi har, og legger føringer for videre arbeid med bnaturmangfold i kommunen.

Hva er så naturmangfold? Det er biologisk mangfold, landskapsmessig mangfold og geologisk mangfold. 

Hvis du vil vite litt mer om naturmangfold kan du se en film fra Sabima.  

Geologisk mangfold 

 

Student viser geosted

En av studentene som har jobbet hos Alstahaug kommune i sommer, Lena Lie Andersen, studerer geologi. Hun har hjulpet oss med å beskrive det geologiske mangfoldet i kommunen. 

Her ved «Vindenes hus» viser hun et av geostedene i Alstahaug kommune. 

Spor fra istiden vises i den folierte kalkskiferen med svært tydelige skuringsstriper. Disse er laget av isbreer i Yngre dryas. Yngre dryas er den siste kalde perioden i isavsmeltingen etter siste istid, fra cirka 12 800 til 11 600 år siden. Det at dette er så tydelig gjør at stedet er viktig i undervisningssammenheng for å få innsikt i isbre-bevegelsen som har vært med på å forme store deler av de geologiske formasjonene i Alstahaug kommune. 

Biologisk mangfold 

Biologisk mangfold er planter og dyr og deres leveområder, den levende naturen omkring oss. På nettsteder artsobservasjoner.no kan hvem funn av ulike arter registreres. For Alstahaug kommune er det ved utgangen av 2023 registrert 1574 arter. Alle er nok ikke funnet for nå i juli 2024 er antallet arter kommet opp i 1665. 

Landskapsmessig mangfold

Landskapsmessig mangfold er mangfoldet i landskapstyper, det vil si landskap med egne særtrekk. Eksempler kan være fjellandskap, fjordlandskap eller bylandskap. Her kan det nevnes at Alstahaug kommune har kulturlandskap av nasjonal verdi. Det åpne beitelandskapet på Tjøtta er et slikt landskap. Blomsøy, Hestøy og Skålvær med omkringliggende øyer er utvalgt kulturlandskap (UKL) på grunn av  både biologiske og kulturhistoriske verdier. Her kan man se småskala arealbruk og finne mange spennende arter. Den kalkrike berggrunnen sammen med bruken av landskapet gir det unike. Det er 51 slike landskap i Norge og det er i år 15 år siden de første landskapene fikk sin status. Du kan lese med om (UKL)