​Vaksinasjon mot Covid-19 er noe store deler av befolkningen er opptatt av og venter på. Samtidig vet vi at svindel og spredning av skadevare er utbredt i andre land, og at dette også rammer Norge for tiden. Basert på erfaring forventer myndighetene at svindelforsøkene vil øke i omfang i tiden fremover.

Ulike kommunikasjonskanaler benyttes av svindlere for å nå frem til ofrene. Det er observert svindel via telefonoppringninger, tekstmeldinger, eposter, meldinger via sosiale medier, osv. Svindlernes metoder vil variere:

  • Mange av svindlerne vil trolig tilby tidlig vaksinasjon mot forhåndsbetaling, kanskje forklart med at pasienten må selv dekke en «egenandel». 
  • Man må også regne med svindelforsøk som har til hensikt å lure inn skadevare på privat eller arbeidsgivers datautstyr, for eksempel løsepengevirus.
  • Det kan dreie seg om mer «tradisjonelle» motiver som å tilegne seg bankkontonumre, kredittkortnumre, personalia, helseopplysninger. Slike opplysninger kan brukes i svindel eller for utpressing av offeret senere. 

Vi ber dere være spesielt oppmerksom på følgende:

Forhåndsbetaling 
Det er IKKE egenandel på koronavaksinen. Vaksinen er alltid GRATIS. Dersom du får tilbud om vaksine mot et forhåndsgebyr, kan du regne med at det er svindelforsøk. Det er sett tilfeller der innbyggere har blitt kontaktet fra noen som utgir seg som et privat medisinsk senter eller en kommune, med tilbud om snarlig vaksinasjon, mot forhåndsbetaling. Ikke takk ja til koronavaksine mot forhåndsbetaling. Ikke oppgi bankkortdetaljer eller helseopplysninger til noen som tilbyr vaksinasjon mot forhåndsbetaling. 

Hvem kontakter deg med tilbud om vaksine 
Alstahaug kommune tilbyr vaksine både via SMS og telefon. I innkalling står det oppgitt dato og tidspunkt for vaksinering og sted vil være kulturbadet. Vi vil aldri be om noe form for tilbakemelding på personsensitiv informasjon eller betalingsinformasjon. 

Blir du kontaktet med vaksinetilbud på sosiale medier 
Vi tilbyr ikke vaksinasjon direkte til enkeltinnbyggere via sosiale medier, messenger etc. Disse kanalene bruker kun for å informere.