- På grunn av dette utbruddet, er det viktig at befolkningen unngår å reise til de østlandskommunene som nå er omfattet av smitteutbruddet, sier statsforvalter i Nordland, Tom Cato Karlsen.

- Dersom du nylig har vært i området, bør du kjenne godt etter eventuelle symptomer, og teste deg for Covid-19. I samråd med arbeidsgiver bør du også vurdere hjemmekontor fremfor å møte fysisk på arbeidsplassen, sier Karlsen.

Klikk her for å bestille koronatest

I likhet med Statsforvalteren i Troms og Finnmark, Elisabeth Vik Aspaker, mener Karlsen det er viktig at smittevernet i fylket fortsatt holdes under god kontroll, slik at helsetjenesten i kommunene i nord har nødvendig kapasitet til å gjennomføre og trappe opp vaksinering etter hvert som det blir flere vaksiner tilgjengelig.

Svært alvorlig

Smitteutbruddet på Østlandet betegnes som svært alvorlig. Lørdag morgen presenterte regjeringen meget strenge tiltak for å stanse smitteutbruddet.

På regjeringens pressekonferanse lørdag 23. januar påpekte helse- og omsorgsminister Bent Høie at det er høy mobilitet i området, og et stort antall pendlere fra Nordre Follo til Oslo hver dag.

- Vi må gjøre det vi kan

Den engelske virusmutasjonen er langt mer smittsom enn variantene som har dominert i Norge så langt. Folkehelseinstituttet vurderer at faren for spredningen av mutasjonen er stor, både innad i Nordre Follo og til andre kommuner i landet.

- Vi må alle gjøre det vi kan for å hindre spredning av virusmutasjonen, derfor vil vi fraråde folk i Nordland om å reise til Osloregionen akkurat nå, understreker Tom Cato Karlsen.

Oppdatering søndag 24.1:

Søndag kveld kunngjorde regjeringen strenge tiltak i ytterligere femten kommuner på Østlandet. Disse tiltakene innføres fra midnatt søndag 24. januar. 

Les hele artikkelen her: https://www.fylkesmannen.no/Nordland/Om-oss/Presserom/--unnga-reiser-til-osloregionen/