ArtBase Helgeland 66°N om prosjektet:

ArtBase Helgeland 66°N feirer åpningen av Kulturbadet i Sandnessjøen. Som en gave til Alstahaug kommune, lokalbefolkningen, gjester og besøkende overrekker vi prosjektet "Velkommen hjem" med et ønske om å kunne berike atmosfæren og byens omgivelser med to nye graffiti verk utført på sentrale steder. Vi tror at samarbeid og generøsitet er viktige nøkler til å oppdage, fremme og utvikle personlige og felles tilgjengelige ressurser, egenskaper og muligheter for gjensidig vekst og glede. Vi håper publikum tar verkene til seg, lar seg undre og begeistre og at de visuelle endinger kan være med å bidra til å skape en god dialog rundt og om Sandnessjøens muligheter, identitet og aktivitet og at prosjektet ønskes velkommen. Vi ser frem til å fortsette samarbeidet med Arkhangelsk International Cultural Center og håper på et snarlig gjensyn med kunstnerne for nye prosjekter. (30. Juni, 2015 Ina Otzko)

Om verkene:

"Vår verden er lys og mangfoldig som et kaleidoskop..

Vi haster gjennom livet uten å ta oss tid til å stoppe opp og tenke, var det virkelig mitt/vårt valg eller det ble besluttet for meg/oss allerede? Hovedideen i vårt verk er at verden er mangfoldig og mennesket går rundt og ser hvordan alt forandrer seg rundt ham. For oss er kaninen et som et symbol på frihet (natur) i opposisjon til den mekaniske verden der alt er beregnet og telles. Men vi er mennesker. Vi er levende vesener og ikke sjelløse maskiner. Mennesket er ikke et arbeidsutstyr som skal kun gjennomføre livets "dataprogram" - å kjøpe huset, bilen, båten, eiendom etc. Mennesket har alltid et valg, og det har rett til å bruke dette valget. Han kan se på verden, føle kjærlighet, leve. Han må gjøre et bevisst valg. Det er viktig at mennesket er engasjert i det som er virkelig interesserer ham. Han burde ikke bare gjøre det som pålegges han av samfunnet, regjeringen, foreldre, etc. Vi prøvde å gjenspeile det i tegningen der bakgrunnen består av rette linjer og bue-formet dynamiske linjer, og en håndtegnet silhuett av en kanin som løper muntert i fri fart.

Ideen er blant annet hentet fra boken Alice in Wonderland. Hun gikk inn i en annen verden og leter etter en vei hjem. Den andre idéen - et taktskifte i verden, der vi alle er i hast. Det raske tempoet i livet og kaninen - et symbol på hastverk og et symbol på feighet. Han er redd, og mange mennesker er redde for å endre livet sitt og kan komme opp med tusen grunner til ikke å gjøre det en egentlig vil. Livets lek er er individuell opplevelse utifra hver enkelt sitt ståsted avhengig av deres egen fantasi og erfaring.

Mens kaninen er et symbol for å være litt redd for livet, representerer det andre arbeidet pionerene, mennesker som ikke er redd for å hoppe inn i det mørke, inn i det ukjente for å gjøre en endring til det bedre. På hvilken side er du? " (Juni 2015, Alexander Menukhov & Glafira Sergeevna Severianova)

Samarbeidspartnere:

Arkhangelsk International Cultural Center v/ Cornelius Stiefenhofer (Tyskland)
Kunstnere: Alexander Menukhov (Arkhangelsk) & Glafira Sergeevna Severianova (Murmansk)
Et barents samarbeid mellom ArtBase Helgeland 66°N & Arkhangelsk International Cultural Center.
Idè, produksjon og koordinering: ArtBase Helgeland 66°N v/Ina Otzko
Kuratert av Ina Otzko & Cornelius Stiefenhofer.
Finansiert av Barentssekretariatet og egen innsats.