Undersøkelsen ble foretatt i 8., 9. og 10. trinn ved Sandnessjøen ungdomskole, Søvik skole, Tjøtta skole og Austbø skole i mai/juni med en svarprosent på 84%. Svarprosenten er bra og såpass høy at tallene er representative. Materialet har også vært gjennom en såkalt ”datavask” hvor eventuelle tullesvar er fjernet.

Jevnt over forteller resultatene at Alstahaug-ungdommen har det litt dårligere sammenlignet med gjennomsnittet fra resten av landet. Dette er ikke overraskende tall, da Nordland dessverre ligger dårlig an i flere typer nasjonale statistikker. En positiv tendens er imidlertid at flere ungdommer i Alstahaug bruker mindre tid på data sammenlignet med resten av landet. De trives på skolen og er fornøyd med sine foreldre.  Det er også færre som slåss og som bedriver nasking og innbrudd og det skulkes mindre på skolene i Alstahaug kommune enn ellers i landet.

Det er likevel en del urovekkende tall som må tas på alvor av både foreldre/foresatte, skolene, kommunen for øvrig og lokalsamfunnet. Det er blant annet en høyere andel av ungdommene i Alstahaug som drikker seg beruset, og det er en urovekkende høy andel av ungdommene, ca en tredjedel av de spurte som svarer at de kan skaffe hasj/marihuana, dette til sammenligning med resten av Norges ungdommer, hvor 1/5 svarer at de kan få tak i narkotika dersom de vil.

Ungdommene er også mer plaget med ensomhet i Alstahaug. Undersøkelsen viser at det er forskjeller mellom trinnene. 8. og 9. trinns elever som  stort sett har det bedre psykisk enn elever i 10. klasse som angir å være mer trist, anspent og ensomme.

Den 28. august kommer Kompetansesenteret for Rus i Nord (KoRus-Nord) for å gjennomgå resultatene med kommunen. Resultatene skal legges frem for Formannskapet samt for hjelpeapparatet for øvrig. Det skal også arrangeres et folkemøte for alle interesserte hvor resultatene blir presentert, dette avholdes klokken 18-20 på Rica hotell. Velkommen:)

Ungdata er en folkehelseundersøkelse og kartlegging av viktige sider ved ungdoms livsstil og levekår. Dette er et spørreskjema som norske kommuner bruker for å skaffe seg en oversikt over ungdoms hverdagsliv og folkehelsesituasjonen blant ungdom i kommunen (www.ungdata.no). Tilsvarende undersøkelser gjennomføres en rekke steder i landet. Ungdommene har svart på et anonymt spørreskjema via internett og de valgte selv om de ville delta.

Følgende hovedtema inngår i undersøkelsen:

1. Foreldre og venner

2. Skole og framtid

3. Fritid

4. Helse og trivsel

5. Tobakk og rusmidler

6. Risikoatferd og vold

NOVA (Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring) er forskningsfaglig ansvarlig, KoRus-Nord er faglig ansvarlig og kommunen er ansvarlig for gjennomføring.

For ytterligere informasjon kan Koordinator for barn og unge kontaktes på tlf 41270561 eller pr mail ingelise.egelund@alstahaug.kommune.no

Folkehelsekoordinator Kari Christensen på tlf 75075136 / 41522667 eller pr mail Kari.christensen@alstahaug.kommune.no

Link til generell informasjon om Ungdata:
alstahaug.kommune.no