Her kan du lese hele forskriften.

Norske myndigheter fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige. Reiser du utenlands og ankommer Norge gjelder karantenebestemmelsene; det vil med andre ord si at har du vært på hytta i Sverige, må du i karantene i 14 dager ved hjemkomst. Reiser du innenlands til kommuner sør for Helgeland, slår den lokale forskriften (den såkalte søringkarantenen) inn, og du må også da i karantene i 14 dager ved hjemkomst.

Helse- og omsorgsdepartementet skriver følgende om hytteforbudet på sine nettsider;

Unntak for personer som bor sammen med smittede
Det gis unntak for personer som er i karantene fordi de deler husstand med en som er bekreftet smittet av koronaviruset. Bakgrunnen er at det er betydelig risiko for at en koronasmittet kan smitte andre i samme husstand. Det vil ofte være praktisk vanskelig for den smittede å være isolert når man deler bolig med flere. Personer som er i karantene fordi de deler husstand med en som er bekreftet smittet, kan overnatte på hytten i den perioden den smittede er i isolasjon hjemme. Den smittede skal bli hjemme, mens de andre personene i husstanden kan overnatte på hytta.

Kommunene har ikke dispensasjonsadgang
Kommunene har ikke adgang til å gi dispensasjon. Hyttebeboere oppfordres derfor til ikke å kontakte kommunen for å kreve unntak. Unntakene fremkommer tydelig i forskriften. Strengt nødvendig vedlikehold eller tilsyn for å avverge store materielle skader er tillatt, såfremt det kan gjøres uten overnatting. Men vi oppfordrer folk til å engasjere lokalt bosatte personer til å utføre slikt arbeid og tilsyn.   

Dagsturer frarådes  
Dagsturer er lov, men Helsedirektoratet fraråder fritidsreiser. Det gjelder også dagsturer til hytta. Reiser innebærer ofte at man kommer i kontakt med mange folk og det øker faren for smittespredning.

Tur i fritidsbåt frarådes
Det ikke forbudt å bruke fritidsbåt utenfor egen kommune, men fritidsreiser frarådes med mindre det er strengt nødvendig. Beredskapssituasjonen til sjøs gjør det også risikabelt å tillate at mange personer overnatter i fritidsbåter. Dersom redningspersonell kommer i kontakt med smittede, må de i karantene. Dette gjør kapasiteten til sjøs sårbar.

Campingplasser og båthavner
Det er ikke forbud mot å overnatte på campingplasser. I mange kommuner er det store hyttefelt hvor mange mennesker er på samme sted over tid. Dette er ikke i like stor grad tilfelle når det gjelder campingplasser og marinaer, derfor vil presset på helsetjenesten i kommunen bli mindre. Kommunene har selv adgang til å stenge campingplasser og båthavner dersom de mener dette vil forebygge smitte, og de øvrige vilkårene i smittevernloven er oppfylt. Generelt frarådes reiser som ikke er strengt nødvendig.

Pendlerbolig er ikke omfattet av hytteforbudet
Hytteforbudet omfatter personer som overnatter på "fritidseiendom" i annen kommune enn der vedkommende er folkeregistrert. Det innebærer at pendlerbolig eller annen eiendom som man er nødt til å benytte for å utføre yrkesmessig arbeid ikke omfattes av forbudet. 

Forskriftens § 5
Personer forbys å overnatte på fritidseiendom i annen kommune enn der vedkommende er folkeregistrert. Strengt nødvendig vedlikehold eller tilsyn som er nødvendig for å avverge store materielle skader tillates. Personer som er i karantene etter § 2 fordi de deler husstand med en som er bekreftet smittet av SARS CoV-2-virus, kan likevel overnatte i fritidseiendom i annen kommune i perioden den smittede er i isolasjon etter § 4 i forskriften.