Søndag 8. mai 2022 ble det i Alstahaug kommune lagt ned blomster ved tre minnesteiner for ofrene etter 2. verdenskrig. Blomster til minne om 32 personer som mistet livet sist det var krig på norsk jord. I 77 år har vi feiret at Norge ble frigjort fra krigen. Erfaringen fra krigen førte til at Norge ble en aktiv bidragsyter for fred og stabilitet ute i verden. Siden 1945 har over 100 000 norske kvinner og menn tjenestegjort i rundt hundre internasjonale operasjoner verden over. I 2011 etablerte regjeringen veterandagen som en del av den feiringen som i dag kalles frigjørings- og veterandagen.

Årets markering skjedde med et enda mer alvorlig bakteppe enn på lang tid. I to og en halv måned har Europa vært preget av krig, og veien fra et krigsherjet Ukraina til lille Norge føles kort. I vårt eget lokalsamfunn lever det mennesker som merker krigen tettere på seg enn andre. Ved markeringen på Alstahaug delte ukrainske Olena Poltoraska noen av sine tanker om det som i dag skjer i hennes hjemland. Les hennes tale hos Helgelands Blad.

Arrangementet ble gjennomført i samarbeid mellom NROF Alstahaug, Petter Dass-museet, Kirken i Alstahaug og Alstahaug kommune.