Motstandsarbeidet startet tidlig her nord, og fra 1942 fant det sted en betydelig mengde allierte aksjoner på og omkring Helgeland. Vi kjenner bl.a.til navn på aksjoner som  "Operation Musketoon" ("Operasjon Muskedunder") i Glomfjord, "Operation Crux" fra Lurøy/Rødøy, og fra Shetland via Træna og Lånan nevnes "Archer", "Heron 1", "Heron 2", "Heron Red" og "Heron Falcon".

Den 4. oktober 1943 ble det igangsatt et USA-ledet flyangrep langs kystleden forbi Sandnessjøen og nordover.

Flere tyske transportskip ble senket på Alstenfjorden og videre oppover kysten. Flyene kom fra hangarskipet USS "Ranger" på tokt i Norskehavet og synet av amerikanske fly var en stor oppmuntring for de okkuperte i en ellers tung og vanskelig  hverdag.

Den 27. november 1944 skjedde også et av  verdens verste krigsforlis utenfor Tjøtta, da fangeskipet M/S RIGEL ble bombet i senk ved Rosøya og mer enn 2200 sovjetiske fanger omkom.

I krigsminnesamlingen dokumenteres blant annet overnevnte hendelser og dagliglivet for øvrig med tekst, bilder og en betydelig samling gjenstander montert i en ex-tysk bunker lokalisert helt i sørenden av Festningsgata i Sandnessjøen.

Kontakt Sandnessjøen krigsminnesamling, v/ Alstahaug NROF.